Τι είναι τα NFTs (και τι δεν είναι).

Όλοι μιλάνε για τα NFTs. Τι ακριβώς είναι, γιατί είναι σημαντικά, τι μπορείς να κανείς με αυτά τώρα και τι θα μπορείς στο μέλλον;

Ξέχασε για λίγο ό,τι έχεις ακούσει για “το NFT που πούλησε ένας καλλιτέχνης για 10 εκ. δολάρια”, ότι “τα NFTs είναι υπερεκτιμημένα jpeg” (“overpriced JPEGs”) ή ότι “τα NFTs είναι φούσκα” και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Fungibility (Fungible vs Non-Fungible)

Fungible tokens: αντικείμενα που είναι ισοδύναμα με τα υπόλοιπα της ομάδας τους. Τα κέρματα του 1 Ευρώ, οι κόκκοι του ρυζιού, η ζάχαρη, το νερό, το bitcoin, οι μετοχές, τα βιβλία μίας έκδοσης είναι fungible αντικείμενα. Τα μετράμε με μονάδες βάρους, όγκου, πλήθους. Δεν μας νοιάζει ποιους συγκεκριμένους κόκκους ρυζιού θα αγοράσουμε ή ποιο συγκεκριμένο δίευρο έχουμε στην τσέπη μας. Μπορούμε να ανταλλάξουμε το ένα ποτήρι νερό ή την μία μετοχή Apple με ένα άλλο ποτήρι νερό ή μία άλλη μετοχή Apple και δεν θα έχει καμία διαφορά.

Non-Fungible tokens: αντικείμενα που δεν είναι ισοδύναμα με τα υπόλοιπα της ομάδας τους. Οι πίνακες ενός ζωγράφου, τα σπίτια, τα βιβλία που αντέγραφαν με το χέρι οι μοναχοί του Μεσαίωνα, είναι non-fungible. Το “Παιδί με το περιστέρι” και η “Guernica” μπορεί να είναι στην ομάδα “πίνακες του Πικάσο”, αλλά δεν είναι το ίδιο. Ένα σπίτι δεν είναι ίδιο με ένα άλλο.

Fungibility στον ψηφιακό κόσμο

Οι υπολογιστές είναι εξαιρετικά καλοί στο να φτιάχνουν ακριβή αντίγραφα: Αν έχεις ένα αρχείο, μπορείς να κάνεις όσα αντίγραφα θέλεις και όλα θα είναι ίδια.

Αυτό είναι και το πρόβλημα όσων θέλουν να επιβάλουν ψηφιακά δικαιώματα (DRM): Από την στιγμή που έχω στην κατοχή μου ένα ψηφιακό αρχείο (π.χ. ένα mp3) μπορώ να κάνω όσα αντίγραφα θέλω, με μηδενικό κόστος.

Τα NFTs είναι η πρώτη φορά που έχουμε την δυνατότητα να έχουμε με εύκολο τρόπο μοναδικά ψηφιακά αντικείμενα.


NFTs (φτάσαμε επιτέλους)

Αυτό είναι ένα NFT που αγόρασα πριν από μερικούς μήνες.

Θα μου πεις, ότι ήταν βλακεία να δώσω $89 για να αγοράσω κάτι που οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει δεξί κλικ και να το σώσει τζάμπα στον υπολογιστή του. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να κάνεις καν δεξί κλικ (αναφέρεται μερικές φορές χιουμοριστικά ως “right-click attack”), αυτό που βλέπεις τώρα στον υπολογιστή σου είναι ήδη ένα αντίγραφο.

Αυτό που αγόρασα, δεν είναι η εικόνα. Είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας.

This post is for paid subscribers