Axie Infinity, το web3 game με αξία 3 δις δολάρια
Μπορεί η αξία του παιχνιδιού να αποτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό που το κάνει όμως ξεχωριστό είναι πως βασίζεται σε τεχνολογίες web3. Και αυτά τα δύο σχετίζονται όπως θα δούμε παρακάτω.
Το Axie Infinity είναι ένα online παιχνίδι με κάρτες εμπνευσμένο από το Pokemon. Αν έχετε παίξει Pokemon, αξίζει καθώς θα διαβάζετε το άρθρο να κάνετε την σύγκριση για να αρχίσετε να βλέπετε τα νέα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που προσφέρει το web3.
Σε κάθε αγώνα ο κάθε παίκτης συμμετέχει με 3 από τα “Axies” του (που μοιάζουν λίγο με angry birds κατά την γνώμη μου) και κάθε Axie, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του έχει κάποιες κάρτες.
Σε κάθε γύρο, ο κάθε παίκτης επιλέγει τις κάρτες που θα παίξει, με στόχο να εξοντώσει όλα τα Axies του αντιπάλου.
ΟΚ, θα πείτε, έχουμε δει δεκάδες παρόμοια παιχνίδια, τι το ξεχωριστό έχει αυτό πέρα από το ότι είναι ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι;
1. Κάθε Axie είναι ένα NFT.
Θα γράψω τουλάχιστον ένα ξεχωριστό άρθρο για τα NFTs που είναι ένας ολόκληρος κόσμος από μόνα τους. Για την ώρα ας κρατήσουμε τα εξής:
NFT = Non Fungible Token. Δηλαδή ένα “πράγμα” που δεν είναι ισοδύναμο με τα υπόλοιπα της κλάσσης του. Για παράδειγμα τα χαρτονομίσματα των 5 Ευρώ είναι”fungible”, δηλαδή μπορείς να ανταλλάξεις ένα χαρτονόμισμα 5 Ευρώ με ένα άλλο χαρτονόμισμα 5 Ευρώ και δεν έχει καμία διαφορά. Από την άλλη, οι πίνακες ενός ζωγράφου είναι “non-fungible”, δηλαδή ο καθένας είναι ξεχωριστός και διαφορετικός τόσο σε χαρακτηριστικά όσο και (πιθανότατα) αξία.
Τα NFTs “υπάρχουν” σε κάποιο blockchain (το πιο διαδεδομένο blockchain για NFTs αυτή την στιγμή είναι το Ethereum blockchain). Και πάλι, θα έχουμε ξεχωριστό άρθρο για τα blockchains, αν ήταν να τα πούμε όλα με την μία θα έγραφα βιβλίο, όχι άρθρο.
Για τους παίκτες, αυτό σημαίνει ότι τα Axies είναι δικά τους. Χωρίς εισαγωγικά στο “δικά τους”. Μπορούν να τα κρατήσουν στο Ethereum wallet τους ακόμη κι αν σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι, να τα χαρίσουν σε κάποιον άλλο, να τα μεταφέρουν σε κάποιο άλλο wallet ή να τα πουλήσουν.
Αυτό είναι κι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του web3: οι χρήστες μπορούν να έχουν ιδιοκτησία στα ψηφιακά αντικείμενα.
2. Υπάρχει μία ολόκληρη αγορά για Axies.
Για την ακρίβεια, όχι μόνο μία, αλλά πολλές.
Η πιο μεγάλη είναι το Axie Marketplace στο οποίο οι παίκτες πουλάνε και αγοράζουν τα Axies τους. Αυτή την στιγμή, τα πιο φθηνά κοστίζουν περίπου $20 και τα πιο ακριβά… εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια!
Υπάρχουν παίκτες που δεν παίζουν καθόλου. Είναι απλά έμποροι που αγοράζουν και πουλάνε Axies. Όπως θα δούμε στην συνέχεια του άρθρου, το Axie Infinity δεν είναι απλά ένα παιχνίδι αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα, στο οποίο διάφοροι συμμετέχοντες έχουν διαφορετικούς ρόλους και αυτό το κάνει και ξεχωριστό και ενδιαφέρον.
Αφού όμως το κάθε Axie είναι δικό μας, δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί κανείς στο Axie Marketplace. Θα μπορούσε να αγοράσει ή να πουλήσει ένα σε κάποιο άλλο NFT marketplace όπως το OpenSea.
3. Τα Axies γεννάνε
Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια παιχνίδια που τις κάρτες ή τους χαρακτήρες τους φτιάχνει η εταιρεία και τα πουλάει στους παίκτες, στο Axie Infinity οι παίκτες ζευγαρώνουν τα Axies τους για να δημιουργήσουν ένα νέο.
Πριν ακόμη ξεκινήσει το παιχνίδι, το 2018, η εταιρεία δημιούργησε τα πρώτα 4088 Axies που τα πούλησε σε όσους ενδιαφέρονταν. Όλα τα Axies που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο Axie Infinity είναι απόγονοι αυτών των πρώτων “Origin Axies”.
Κάθε Axie έχει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που κληρονομεί από τους γονείς του, λίγο πολύ όπως οι ζωντανοί οργανισμοί κληρονομούν χαρακτηριστικά μέσω του DNA. Για να δημιουργήσει κάποιος ένα νέο Axie χρειάζεται δύο άλλα και μία ποσότητα από ένα “νόμισμα” που λέγεται Sweet Love Potion ή $SLP (θα το εξηγήσουμε παρακάτω).
Αν και μπορεί ο καθένας να το κάνει, υπάρχουν παίκτες που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, την αναπαραγωγή των Axies, και το έχουν αναγάγει σε επιστήμη, επιλέγοντας προσεκτικά τους γονείς για να φτιάξουν Axies με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά!
4. Όταν κερδίζεις έναν αγώνα, κερδίζεις χρήματα: Play-to-Earn.
Όχι ακριβώς χρήματα, αλλά $SLP, το νόμισμα που είπαμε παραπάνω ότι χρειάζεται για να γεννηθούν νέα Axies.
Όταν κερδίσεις έναν PvP αγώνα, ανάλογα με την κατάταξη σου κερδίζεις και από μηδέν ως 21 $SLP. Η τιμή του $SLP στην αγορά είναι αυτή την στιγμή περίπου $0.60, άρα μία νίκη μπορεί να ισοδυναμεί με μέχρι και $12-$13 δολάρια.
Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν παίκτες που παίζουν επαγγελματικά, αφού οι καλύτεροι μπορούν να βγάζουν και $500/μέρα, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου ακόμη και $10 ή $20 είναι ένα καλό μεροκάματο που μάλιστα έχει βγει με “δουλειά γραφείου” και όχι με τις αντιξοότητες (πολύ περισσότερο σε αυτές τις χώρες) που έχει η δουλειά σε ένα εργοστάσιο ή σε μία οικοδομή ή στο χωράφι.
Ειδικά στις Φιλιππίνες, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων παικτών που κυριολεκτικά επιβίωσαν χάρις στο Axie Infinity κατά την διάρκεια των lockdowns.
Το φαινόμενο αυτό έχει και μία άλλη ενδιαφέρουσα προέκταση, είναι τα λεγόμενα Axie Scholarships: Για να παίξεις χρειάζεται να αγοράσεις Axies και ειδικά τα “καλά”, μπορεί εύκολα να κοστίζουν $300 ή $500 (και πολύ περισσότερο όπως είπαμε) ποσό σοβαρό για κάθε παίκτη, αλλά απαγορευτικό για τους παίκτες που ζουν σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα. Οπότε υπάρχουν παίκτες που νοικιάζουν τα Axies τους σε άλλους (όπως θα νοίκιαζε κάποιος τα 3 ταξί που έχει στην ιδιοκτησία του, σε οδηγούς με αντάλλαγμα ένα ημερήσιο μίσθωμα).
5. Το εσωτερικό “χρηματιστήριο” (DEX).
Είπαμε ότι το $SLP αξίζει περίπου $0.60. Πού όμως μπορείς να το πουλήσεις και ποιος το αγοράζει;
Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν διάφορα Decentralised Exchanges (DEX), δηλαδή αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια, όπως το Uniswap ή το Sushiswap στα οποία μπορεί κανείς να ανταλλάξει το $SLP που έχει πολύ χρησιμότητα μόνο μέσα στο παιχνίδι, με κάποιο άλλο νόμισμα όπως $ETH ή $USDC κ.λ που χρησιμοποιούνται ευρέως. Η ισοτιμία καθορίζεται αυτόματα από την προσφορά και την ζήτηση.
(Ξέρω ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές άγνωστες λέξεις και αρκετά ερωτήματα εδώ. Κρατήστε τα για το μέλλον, αυτό είναι ένα ολόκληρο, μεγάλο κεφάλαιο.)
Μάλιστα η εταιρεία που έφτιαξε το Axie Infinity παρουσίασε πρόσφατα το Katana, στο οποίο έχουν “κατατεθεί” assets συνολικής αξίας πάνω από 1 δις δολάρια!
Αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ εδώ, είναι ότι όπως και σε όλα τα άλλα DEX, η ρευστότητα βασίζεται σε καταθέσεις χρηστών που θέλουν να ασχοληθούν. Δηλαδή οι καταθέτες δεσμεύουν για παράδειγμα $SLP και $USDC και για κάθε μετατροπή από ή προς το ένα ή το άλλο νόμισμα παίρνουν ένα μικρό τέλος (0.25%) της αξίας της συναλλαγής.
Προφανώς, υπάρχουν καταθέτες (πιθανότατα οι περισσότεροι) που δεν είναι παίκτες του Axie Infinity, αλλά απλά έχουν δεσμεύσει το κεφάλαιό τους με σκοπό να κερδίζουν αυτό το 0.25% ανά συναλλαγή.
Σύνοψη
Νομίζω ότι από τα παραπάνω είναι φανερό ότι το Axie Infinity δεν είναι απλά ένα παιχνίδι αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα, ένας κόσμος, στο οποίο οι συμμετέχοντες παίζουν τον ρόλο τους και αποκομίζουν το όφελος που τους ενδιαφέρει.
Άλλος απλά παίζει και το ευχαριστιέται, άλλος προσπαθεί να βγάλει κέρδος (και μπορεί να επικεντρώνεται στον τύπο παιξίματος που μπορεί να είναι βαρετός αλλά επικερδής), άλλος εμπορεύεται Axies, άλλος νοικιάζει Axies, άλλος αχολείται με την εκτροφή Axies και άλλος συμμετέχει ως καταθέτης που θεωρεί ότι εκεί το κεφάλαιο του μπορεί να έχει μία καλή απόδοση. Θα συναντήσει κανείς ακόμη συλλέκτες, επενδυτές, developers, όλους αυτούς που φτιάχνουν τα εκπαιδευτικά video (σαν αυτά που παράθεσα και στο άρθρο) και ένα σωρό άλλο κόσμο.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν πολλά από τα παραπάνω (που δεν θα τα βρείτε σε παρόμοια παιχνίδια όπως το pokemon) είναι βέβαια ο σχεδιασμός του παιχνιδιού, αλλά και το γεγονός ότι βασίζεται σε web3 τεχνολογίες που επιτρέπουν να αναπτυχθεί αυτό ακριβώς το οικοσύστημα.
Σε αυτό το άρθρο προσπάθησα να παρουσιάσω τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Axie Infinity. Θα μπορούσε κανείς να γράφει ώρες. Αν ενδιαφέρεστε, ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους που θεωρώ ότι είναι ενδιαφέροντες.
The Lucian, το επίσημο newsletter του παιχνιδιού.