Coinbase: ένα καλό σημείο εκκίνησης
Διάβασες κάτι για web3 ή Defi. Ή άκουσες ότι κάποιος "έβγαλε μία περιουσία από το crypto". Η ερώτηση που έρχεται αυτόματα είναι "από που αρχίζω";
Είτε θελήσεις να παίξεις Axie Infinity (δες το άρθρο “Axie Infinity, το web3 game με αξία 3 δις δολάρια”), είτε να κατοχυρώσεις ένα .eth domain (θα γράψω αναλυτικά σε επόμενο άρθρο), είτε απλά πιστεύεις ότι τα διάφορα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum είναι καλή επένδυση για το μέλλον, το πρώτο βήμα είναι… να αγοράσεις.
Εδώ έρχονται τα διάφορα “centralised exchanges” ή CEX (σε αντιπαράθεση με τα “decentralised exchanges” ή DEX) που επιτρέπουν να αγοράσεις χρησιμοποιώντας fiat money κάποιο κρυπτονόμισμα.
Ε: Θα τα διαβάσω όλα αυτά κάποια άλλη στιγμή. Θέλω να αγοράσω Bitcoin, Ethereum ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα. Που πάω;
Α: Γράψου στο Coinbase. (Αλλά, πραγματικά, διάβασε παρακάτω να καταλάβεις τι κάνεις, η ευθύνη είναι τελικά δική σου.)
Fiat money?
Πολύ συχνά θα δεις ότι τα “παραδοσιακά”, government-issued, νομίσματα (Δολάριο, Ευρώ, Λίρα κ.λ.) αναφέρονται ως fiat money ή fiat currency σε άρθρα που μιλάνε για κρυπτονομίσματα.
Από την wikipedia: “Fiat money is a type of money that is not backed by any commodity such as gold or silver, and derives its value solely from the trust that people place on it.”
Η χρήση του όρου, κυρίως από τους θερμούς υποστηρικτές του Bitcoin, δεν είναι απλά προσδιοριστική αλλά και υποτιμιτική (ή, έστω, κριτική). Υποδηλώνει ότι τα νομίσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν έχουν καμία αξία, πέρα από την αξία που προκύπτει από την πίστη μας σε αυτά.
Θυμίζω ότι το 1971, το δολάριο σταμάτησε να είναι συνδεδεμένο με αξία σε χρυσό (“gold standard”) και ακολούθησαν οι περισσότερες (αν όχι όλες) οι χώρες του κόσμου.
Για τους επικριτές του σημερινού οικονομικού συστήματος, ο όρος fiat money ισοδυναμεί με ένα νόμισμα που είναι φτιαγμένο από αέρα και το οποίο η κεντρική τράπεζα μπορεί να τυπώνει κατά βούληση με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία του (πληθωρισμός).
Αντιπαραθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ περισσότερα από 21 εκατομμύρια Bitcoin (capped supply). Το capped supply είναι μία οικονομική πολιτική που έχουν πολλά, αλλά όχι όλα τα κρυπτονομίσματα.
Centralised Exchanges (CEX)
Η διαφορά ανάμεσα στα DEX και τα CEX είναι μία σημαντική διαφορά.
Τα CEX (centralised exchanges, πχ Coinbase ή Kraken) λειτουργούν λίγο πολύ με την λογική μίας τράπεζας: τα assets σου είναι στον έλεγχό τους και το μόνο που έχεις είναι μία υπόσχεση ότι αν τα ζητήσεις θα σου τα δώσουν (IOU). Οπότε μας ενδιαφέρει να ξέρουμε ποιος δίνει την υπόσχεση, σε ποιο νομικό και ρυθμιστικό πλάισιο υπάγεται, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν δεν την τηρήσει.
Ένα CEX μπορεί να υποχρεωθεί από τον νόμο ή τις εκάστοτε αρχές να μας περιορίσει την πρόσβαση στα assets μας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση capital control, για χρέη προς το δημόσιο ή αν αυτό είναι μέρος μίας δικαστικής απόφασης.
Να σημειωθεί εδώ ότι κανένα CEX από όσο γνωρίζω δεν λειτουργεί με άδεια χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Το οποίο σημαίνει (δεν είμαι ειδικός, καλύτερα να κάνετε την δική σας έρευνα στο θέμα για να είσαστε 100% σίγουροι) ότι τα χρήματα σας δεν έχουν κάποια εγγύηση. Αν κάτι συμβεί και η εταιρεία χρεοκοπήσει θα τα χάσετε όπως θα χάνατε και την αξία μίας δωροεπιταγής από ένα κατάστημα που έκλεισε.
Decentralised Exchanges (DEX)
Από την άλλη ένα DEX (decentralised exchange, πχ Uniswap ή Sushiswap) είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα (smart contract) που τρέχει πάνω σε ένα blockchain όπως το Ethereum.
Σε αυτή την περίπτωση τα assets μας είναι στην κυριότητά μας, στο wallet μας, και οι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι κυρίως δύο:
τεχνικός: αν το smart contract έχει κάποιο bug ή τεχνική αδυναμία.
διαχειριστικός: αν αυτός που έχει κάνει deploy το smart contract συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο σε αυτό και με ποιους όρους.
Τον τεχνικό κίνδυνο δεν μπορείς ποτέ να εξαλείψεις ολοκληρωτικά. Όπως σε όλα τα προγράμματα (ακόμη κι αυτά που ελέγχουν το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξιδέψεις), έτσι κι εδώ μπορεί να υπάρχουν αδυναμίες. Τα γνωστά DEX έχουν φροντίσει να έχουν auditors που έχουν κάνει security review των smart contracts τους και έχουν προγράμματα bug hunting τα οποία ανταμοίβουν πλουσιοπάροχα όποιον ανακαλύψει κάποια αδυναμία και τους την αναφέρει, ώστε να μειώσουν αν γίνεται στο μηδέν την πιθανότητα να χαθούν χρήματα (και γενικά, τα πάνε καλά ως τώρα).
Ως προς τον διαχειριστικό κίνδυνο, τα γνωστά DEX έχουν λίγο-πολύ ένα μικρό “σύνταγμα” κωδικοποιημένο μέσα στο smart contract τους που περιγράφει ξεκάθαρα πως μπορεί να γίνει μία αλλαγή σε αυτά. (Όποιος ενδιαφέρεται, αξίζει να ρίξει μία ματιά στο Governance Reference του Uniswap. Αρκεί να διαβάσεις μόνο τα κομμάτια κειμένου και να αγνοήσεις ό,τι μοίαζει με κώδικας για να πάρεις μία ιδέα για το λεγόμενο “on-chain governance”.)
Στα θετικά είναι πως κανένα κράτος, καμία εφορία, κανένας νόμος ή ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να δεσμεύσει, κουρέψει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο στα assets που είναι σε ένα DEX και κανένας δεν σου ζητάει προσωπικά στοιχεία (ΚΥΨ), ούτε καν email.
Σε ακραίες περιπτώσεις βέβαια, ένα κράτος έχει τελικά την δυνατότητα να στείλει αστυνομικούς με όπλα στο σπίτι σου και να σε υποχρεώσει να κάνεις αυτό που θέλει.
Coinbase
Όπως είπαμε, για να μετατρέψει κανείς fiat money σε κρυπτονομίσματα θα χρειαστεί ένα CEX, που θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο κόσμων, του fiat και του crypto.
Υπάρχουν πολυάριθμα τέτοια ανταλλακτήρια, αλλά αν κάνεις τα πρώτα σου βήματα, προτείνω να επιλέξεις το Coinbase.
Είναι από τα πιο παλιά και πιο μεγάλα CEX και έχει την έδρα του στις ΗΠΑ (και όχι πχ σε κάποιο εξωτικό φορολογικό παράδεισο με αμφίβολη νομοθεσία) και δείχνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι σύμφωνο με την νομοθεσία και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, ακόμη κι αν αυτό τους περιορίζει πολλές φορές.
Μάλιστα η μετοχή της Coinbase διαπραγματεύεται από τον Αύγουστο στο NASDAQ οπότε είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί και σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο πλαίσιο που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες. (Για την ιστορία, η κεφαλαιοποίηση της Coinbase είναι αυτή την στιγμή $73.3B.)
Εκτός από αυτά, θεωρώ πως έχει ένα καθαρό και λειτουργικό interface που είναι από τα πιο φιλικά για τον νέο χρήστη.
Για να ανοίξεις λογαριασμό θα πρέπει να επιβεβαιώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία, λίγο πολύ όπως θα έκανες με μία τράπεζα, αφού η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους σχετικούς κανονισμούς για KYC (Know Your Customer) και AML (Anti Money Laundering). Θα σου ζητηθεί λοιπόν να ανεβάσεις μία φωτιογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου και κάποιο λογαρισμό από τράπεζα ή υπηρεσία κοινής οφέλειας για να επιβεβαιώσουν την διεύθυνση κατοικίας.
Αφού ολοκληρώσεις την διαδικασία, μπορείς να αγοράσεις το νόμισμα που θέλεις χρησιμοποιώντας χρεωστική κάρτα ή τραπεζικό έμβασμα.
Μπορείς επίσης να πουλήσεις τα κρυπτονομίσματα που έχεις και να στείλεις το ποσό σε Ευρώ στον τραπεζικό σου λογαριασμό.
Αφού έχεις αγοράσει τα κρυπτονομίσματα που θέλεις, μπορείς όταν κι αν το επιθυμείς να τα στείλεις σε ένα δικό σου wallet ή σε κάποιον άλλο χρήστη.
Άλλες λειτουργίες του Coinbase που αξίζει να δεις
Το Coinbase προσφέρει πάρα πολλές λειτουργίες, θεωρώ όμως τις παρακάτω πολύ χρήσιμες.
1. Επαναλαμβανόμενες αγορές.
Κατά την γνώμη μου η μέθοδος αυτή είναι η πιο απλή για όποιον πιστεύει ότι σε βάθος χρόνου οι αγορές αυτές αποτελούν καλή επένδυση.
Αυτό είναι μία προσωπική απόφαση του καθενός και δεν είμαι ο κατάλληλος να δώσω επενδυτικές συμβουλές. Προσωπικά έχω κάνει πολύ κακές επενδυτικές επιλογές. (Κέρδισα όμως γνώση :-)
Αλλά αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, αντί να μπείς στην διαδικασία να αποφασίσεις αν σήμερα η τιμή του Bitcoin είναι ψηλά ή χαμηλά, και να δείς ότι αύριο έπεσε 20% ή ανέβηκε 20%, θεωρώ πως το πιο σοφό είναι να βάλεις μία μικρή επαναλαμβανόμενη αγορά κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα: Κάποιες φορές θα αγοράσεις πιο ακριβά, κάποιες πιο φθηνά, αλλά τελικά αν πιστεύεις ότι π.χ. σε 10 χρόνια η αξία θα είναι πολλαπλάσια, δεν έχει και τόση σημασία, αλλά γλυτώνεις από το άγχος να πρέπει να κάνεις μία και μόνη επιλογή στιγμής.
2. Vaults
Ένα vault (κάτι σαν ψηφιακό χρηματοκιβώτιο) επιτρέπει να κλειδώσεις τα assets σου βάζοντας επιπλέον δικλείδες ασφαλείας όπως χρονοκαθυστέρηση (αν ζητήσει κάποιος να τα ανακτήσει, θα πρέπει να περιμένει Χ ώρες ή μέρες) και πολλαπλούς approvers (εγκριτές;) που πρέπει όλοι μαζί (οι μερικοί από αυτούς) να εγκρίνουν κάθε κίνηση από το vault.
Links
Εγγραφή στο Coinbase: https://www.coinbase.com/join/pvryonis (*)
Coinbase closes at $328.28 per share in Nasdaq debut, valuing crypto exchange at $85.8 billion
*Αν κάνεις sign up με το links που έχω βάλει εδώ κι όχι απλά στο https://coinbase.com θα λάβεις bonus $10 σε Bitcoin όταν συμπληρώσεις αγορές ή πωλήσεις αξίας $100.