ConstitutionDAO (και όχι μόνο)
Την εβδομάδα που μας πέρασε, το ConstitutionDAO συγκέντρωσε περισσότερα από 46 εκ. δολάρια για να αγοράσει σε δημοπρασία μία σπάνια, πρώτη έκδοση του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Παραθέτω μεταφρασμένα κάποια σημεία του FAQ του ConstitutionDAO, μαζί με επεξηγήσεις, παρατηρήσεις και κάποιες σκέψεις.
Αγοράζουμε το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
Για πρώτης φορά τα τελευταία 33 χρόνια, ένα από τα 13 αντίγραφα της Επίσημης Έκδοσης της Συνταγματικής Συνέλευσης που έχουν διασωθεί θα δημοπρατηθεί δημόσια από το Sotheby's. Είναι ένα από τα δύο αντίγραφα που ανήκουν ακόμη σε ιδιώτες συλλέκτες. Τα έσοδα από την δημοπρασία θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς ίδρυμα που έχει δημιουργηθεί από τον σημερινό ιδιοκτήτη του.Το ConstitutionDAO είναι ένα DAO που συγκεντρώνει χρήματα για να κερδίσει την δημοπρασία.
Συνολικά συγκέντρωσαν περισσότερα από 46 εκ. δολάρια από 17,437 δωρητές. Δεν κέρδισαν την δημοπρασία που έκλεισε στα 43.2 εκ. και τα χρήματα θα επιστραφούν. (Από τα 47 εκ. θα έπρεπε να αφαιρεθεί και η προμήθεια του Sotheby’s, τα κόστη μεταφοράς και φύλαξης κ.λ. οπότε το ποσό που μπορούσαν να διαθέσουν ήταν μικρότερο από 47 εκ.).
Γιατί DAO;
Τα κρυπτονομίσματα και η αποκέντρωση (web3) δήμιούργησαν δομές που επιτρέπουν την αυτο-οργάνωση (self-govern λέει το κείμενο) με απαράμιλα επίπεδα αυτονομίας και ελευθερίας. Είναι ταιριαστό να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για να τιμήςουμε και να προστατέξουμε […] το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
DAO (Distributed Autonomous Organisation) είναι ένας οργανισμός (ένας σύλλογος, μία εταιρεία, ένας σύνδεσμος, κ.λ. ανάλογα με την περίπτωση) του οποίου η διακυβέρνση γίνεται μέσω smart contracts (π.χ. εκλογή αντιπροσώπων, ψηφοφορία για λήψη αποφάσεων, αποδέσμευση πόρων από κάποιο wallet, κ.λ. ανάλογα με τον τρόπο που έχει οργανωθεί το DAO).
Που θα αποθηκευθούν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από το Juicebox;
Χρησιμοποιούμε ένα Gnosis Safe wallet με 13 υπογραφές. Οι ταυτότητες των υπογραφόντων είναι εδώ. Το multisig wallet θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να καταθέσουμε κεφάλαια στο Sotheby’s ή να επιστρέψουμε τα κεφάλαια στην περίπτωση που χάσουμε.
Το Juicebox είναι μία υπηρεσία που επιτρέπει στην καθένα να εκδόσει το δικό του token.
To Gnosis Safe είναι ένα multisig wallet. Δηλαδή, ορίζεις N ψηφιακές υπογραφές (διευθύνσεις Ethereum για την ακρίβεια) και πόσες από αυτές χρειάζονται (Μ) για να γίνει ένα transaction από αυτό το wallet (“M of N”, π.χ. 3 από 5). Και βέβαια, όπως σε κάθε Ethereum wallet, όλα τα transactions είναι δημόσια στο blockchain και μπορεί ο καθένας να τα δει.
Αποκτώ δικαιώματα ιδιοκτησίας στο Σύνταγμα ως αντάλλαγμα της δωρεάς μου;
Όχι. Αποκτάς tokens διακυβέρνησης, όχι ποσοστό ιδιοκτησίας (fractionalized ownership στο original). Η διακυβέρνηση περιλαμβάνει την ικανότητα να διατυπώσεις άποψη (advise στο original) για το που θα εκτεθεί το Σύνταγμα, πως πρέπει να εκτεθεί, και τις αρχές και την αποστολή του ConstitutionDAO, για παράδειγμα. Το ConstitutionDAO δέχεται δωρεές και οι δωρητές λαμβάνουν tokens διακυβέρνησης χωρίς καμία προσδοκία κέρδους. Οι δωρεές αυτές δεν εκπίπτουν φορολογικά αυτή την στιγμή.
Το τελευταίο κομμάτι έχει γραφτεί μεταξύ άλλων για να μην θεωρηθεί ότι το token που μοιράζουν εμπεριέχει προσδοκία κέρδους και άρα είναι security σύμφωνα με το CFTC και χρειαστούν την έγκρισή του, κάτι που ακόμη κι αν γινόταν θα απαιτούσε χρόνο και χρήμα, απαγορευτικά για το εγχείρημα.
Μερικές ακόμη σκέψεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα DAO συμμετέχει σε δημοπρασία. Πριν από λίγο καιρό, ένα DAO αγόρασε ένα μοναδικό, ακυκλοφόρητο CD για 4 εκ. δολάρια (“Revealed: The Crypto Fans Who Secretly Paid $4 Million for Pharma Bro's Wu-Tang Album”)
Ο συνδυασμός των εργαλείων on-chain governance με την ευκολία μεταφοράς κεφαλαίων μέσω crypto δημιουργούν έναν συνδυασμό που επιτρέπει σε ομάδες να οργανώνονται και να συγκεντρώνουν εντυπωσιακά κεφάλαια σε ελάχιστο χρόνο (το ConstitutionDAO τα έκανε όλα αυτά μέσα σε λίγες μέρες).
Πολλοί άνθρωποι και εταιρείες δουλεύουν ώστε το setup παρόμοιων DAO να είναι υπόθεση μερικών click σε κάποια σελίδα (και οπώς είδατε, πολλά από τα κομμάτια είναι ήδη έτοιμα).
Δεν θα με παραξενέψει καθόλου να δούμε DAOs να συγκεντρώνουν αστρονομικά ποσά στις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για να προωθήσουν κάποιον υποψήφιο, κάποια ατζέντα ή και τον δικό τους υποψήφιο.
Αν και η τάση των περισσότερων από εμάς είναι να σκεφτόμαστε όλα τα θετικά πράγματα που μπορούν να γίνουν με ένα παρόμοιο εργαλείο κινητοποίησης κόσμου και κεφαλαίων, να είσαστε σίγουροι ότι θα δείτε και DAO με σκοπούς που δεν θα σας αρέσουν καθόλου.
Αλλά, όπως πάντα, το εργαλείο δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό από μόνο του.
The DAO, το πρώτο DAO
Από ένα άρθρο για DAOs, δεν μπορεί να λείπει η αναφορά στο πρώτο, το Genesis DAO, ή αλλιώς “the DAO”, που δημιουργήθηκε το 2016. Η ιστορία του είναι μία πονεμένη ιστορία για το Ethereum, γιατί αφού ενώ συγκέντρωσε $160εκ, ένας hacker εκμεταλλευόμενος μία αδυναμία του smart contract έκλεψε τα $70εκ.
Ο μόνος τρόπος να “διορθωθεί” το πρόβλημα που προέκυψε ήταν να γινει ένα hard fork του Ethereum blockchain, δηλαδή μία έκδοση του Ethereum που δεν θα περιλάμβανε τα transactions του hacker. Έτσι δημιουργήθηκαν δύο εκδόσεις του Ethereum που συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα: το Ethereum Classic στο οποίο το hack δεν έχει διορθωθεί και το Ethereum που γνωρίζουν οι περισσότεροι από το οποίο το hack έχει διαγραφεί.
Από την στιγμή που έγινε το fork, το καθένα από τα δύο πλέον blockchains ακολούησε τον δρόμο του.
Αλλά αυτή η επιλογή, που ήταν μία “εξωτερική” παρέμβαση στον κώδικα είναι κάτι που για πολλούς έχει σημαδέψει το Ethereum αφού αποδεικνύει ότι η κοινότητα του ήταν διατεθημένη έστω και σε μία περίπτωση να παρέμβει στον κώδικα. Κάθε κοινότητα (χρήστες, developers, miners) έχει θεωρητικά την δυνατότητα να επιλέξει σε ένα σημείο της ιστορίας να κάνει ένα hard fork το οποίο θα αλλάξει με κάποιο τρόπο ένα blockchain, αλλά υπάρχουν άλλες (με πρώτη και σημαντικότερη αυτή του Bitcoin) που θεωρούν ακογωνιαίο λίθο τους την μη παρέμβαση στο blockchain.
Η συζήτηση για το λεγόμενο Layer 0 (L0), δηλαδή τον ρόλο και τις εξουσίες της κοινότητας και των ανθρώπων (ανάλογα με το blockchain project) είναι μία μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση που αποτελεί συχνά πεδίο έντονης διαμάχης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
Για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα: A History of ‘The DAO’ hack.
"hacker", "έκλεψε", τς τς τς.
Great post :)
It seems Jon V participated in this DAO too (as per his FB post)