2021
Το πρώτο post του travel3 δημοσιεύθηκε στις 16/11/2021 και είχε έναν μόνο παραλήπτη… εμένα :-) Στον 1,5 μήνα που ακολούθησε, είδα με χαρά πολλούς από εσάς να το αγκαλιάζουν, να το διαφημίζουν στους φίλους τους και κυρίως, να το διαβάζουν. Σήμερα το newsletter έχει 454 subscribers, από τους οποίους οι 46 έχουν κάνει συνδρομή με πληρωμή.
Λίγο μετά, και καθώς ήμουν σε αναζήτησή του πως θα πρέπει να δομηθεί, ξεκίνησα το εβδομαδιαίο update, που στέλνω κάθε Κυριακή πρωί και είναι μία αποδελτίωση των θεμάτων που βρήκα ενδιαφέροντα.
Εκεί που τα θαλάσσωσα λίγο ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι δεν είχα στήσει σωστά το stripe account με το οποίο γίνονται οι πληρωμές των συνδρομών, οπότε αναγκάστηκα να επιστρέψω όλες τις συνδρομές, να τις ακυρώσω και να περιμένω να γίνουν από την αρχή. Οι χρεώσεις των συνδρομών εμφανίζονται πλέον με τον κωδικό “LILGBOT.CO” στην κάρτα σας.
Το θετικό είναι πως οι περισσότεροι από τους συνδρομητές έκαναν εκ νέου τις συνδρομές τους. Αν είσαστε σε αυτή την κατηγορία και είσαστε μπερδεμένοι με το τι έγινε, τσεκάρετε την κάρτα σας, θα πρέπει να υπάρχει μία επιστροφή χρημάτων λίγο μετά τις 23/11. Αν όχι, ενημερώστε με!
Από τις 16/11 ως το τέλος του 2021, έστειλα συνολικά 7 newsletters που ασχολούνταν με ένα συγκεκριμένο θέμα (πέρα από τα 7 weekly updates):
Θεώρησα ότι κάποιος που διαβάζει για web3, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να θελήσει να αγοράσει κάποιο κρυπτονόμισμα, οπότε το δεύτερο άρθρο ήταν το “Coinbase, ένα καλό σημείο εκκίνησης”. Με την ευκαιρία, μιλήσαμε και για το τι είναι Fiat money, Centralised Exchanges και Decentralised Exchanges.
Μέσα από το “Τι στο καλό είναι τα smart contracts”, προσπάθησα να εξηγήσω με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται τι είναι ένα smart contract, τους περιορισμούς και τις δυνατότητές που παρέχει.
Το “ConstitutionDAO (και όχι μόνο)”, χρησιμοποίησε ως αφορμή το ConstitutionDAO που είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας εκείνες τις μέρες, για να κάνουμε μία εισαγωγή στα DAOs.
Στο “Τι είναι τα NFTs (και τι δεν είναι)” μιλήσαμε για fungibility, non-fungibility, τα NFTs ως τίτλους ιδιοκτησίας, τις διαφορετικές χρήσεις των NFTs, τα δικαιώματα που τα συνοδεύουν.
Μία θεμελιώδης ιδέα του web3 είναι το token, και το “tokens, tokens, tokens, όλα είναι tokens”, ασχολήθηκε με το τί είναι τα tokens, πως συνδέονται με τα smart contracts, τι είναι τα ERC-20, ERC-721, ERC-1155.
Με αφορμή το DAI, στο “Stablecoins: DAI” κάναμε μία εισαγωγή στα stablecoins. Θέματα για τα οποία μιλήσαμε λίγο πιο θεωρητικά σε προηγούμενα άρθρα, όπως τα smart contracts, τα DAOs και τα tokens, εμφανίζονται εδώ σε ένα συγκεκριμένο context. Αλλά το αγαπημένο μου section αυτού του άρθρου είναι το τελευταίο που πραγματεύεται το θέμα της τιμής και της αξίας ενός νομίσματος, δύο έννοιες που έχουμε την τάση να θεωρούμε ισοδύναμες αλλά δεν είναι.
2022
Για το 2022, έχω διάφορα σχέδια για να εξελιχθεί το newsletter, πέρα από τα άρθρα που θα συνεχίσουν να έρχονται στο mailbox σας βέβαια. Μείνετε συντονισμένοι!
Κάτι σχεδόν σίγουρο είναι ότι το travel3 θα μετονομαστεί σε letsgoweb3 μιας και το “travel3” ήταν λάθος όνομα που δίνει την εντύπωση ταξιδωτικού newsletter σε κάποιον που το βλέπει για πρώτης φορά. Οπότε μην παραξενευτείτε αν αρχίσετε να βλέπετε links ή αναφορές στο letsgoweb3.com (που δεν έχει στηθεί ακόμη).
Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια, την διάδραση και κυρίως, που με διαβάζετε!
Καλή Χρονιά!
Παναγιώτης.
Καλή χρονιά Παναγιώτη!!! Ίσως κάποια στιγμή να μπορούμε να πληρώσουμε τη συνδρομή και με crypto!?!